Să cunoaștem nutrienții: Calciu

Ce este calciul?

Calciul este un mineral important în organism, cunoscut pentru rolul său în formarea și menținerea sănătății oaselor și dinților. Deși calciul din organism se găsește stocat în oase și dinți, o cantitate mică se găsește și în sânge. Calciul din sânge ajută la transportul nutrienților către celule, produce hormoni și enzime implicate în digestie, contribuie la vindecarea rănilor și ajută la reducerea contracțiilor musculare.

De ce este important calciul pentru oase?

Dacă nu există o cantitate suficientă de calciu în organism, sistemul  osos poate fi afecta o data cu trecerea timpului, fapt ce poate duce la apariția, considerată a fi o boală „tăcută”, deoarece nu există simptome de avertizare a debutului acesteia. Oasele să devin fragile și, de obicei, osteoporoza duce la fracturi ale încheieturilor, șoldurilor și coloanei vertebrale.

Care sunt cele mai bune surse alimentare cu calciu?

Riscul de osteoporoză crește atunci când dieta nu asigură un nivel optim de calciu. Cele mai bogate surse de calciu sunt:

  • Produsele lactate (lapte, iaurt, brânză)
  • Tofu, băuturi din soia și suc de portocale
  • Conserve de pește cu oase, cum ar fi sardinele sau somonul
  • Calciul poate fi, de asemenea, găsit în cantități mai mici în legumele cu frunze verzi(broccoli, kale, spanac), precum și migdale sau semințe de susan.

Care este necesarul optim de calciu?

Calciul este un nutrient esențial pentru sănătatea oricarei persoane, dar este deosebit de important pentru copiii și adolescenții în creștere, deoarece ajută la stabilirea unei mase osoase adecvate pentru menținerea oaselor puternice pe tot parcursul vieții. Calciul este important în anii adolescenței, până când se atinge „masa osoasă de vârf”, în jurul vârstei de 20 de ani. După această perioadă, oasele se opresc din creștere, iar pierderea osoasă începe de la vârsta de 30 de ani.

Există suplimente pe care ar trebui să le evit în combinație cu calciul?

Dacă luați în prezent un supliment pe bază de fier, este important să îl administrati separat de calciu, deoarece acesta inhibă absorbția de fier și vă împiedică săbeneficiați de toate avantajele de care aveți nevoie din acest supliment. Calciul ar trebui să fie, de asemenea, luat cu câteva ore înainte sau după orice fel de medicamente.

Există un supliment special de calciu pe care îl recomandați?

Recomandăm Jamieson Calciu Mega Cal cu Vitamina D. Fiecare comprimat oferă 650 mg de calciu (carbonat) și 400 UI de vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul mai eficient.

Iată rețeta nutrițională a lunii: Humus de fasole albă bogată în calciu

O ceașcă de fasole albă conservată conține 191 mg de calciu. Încearcă acest humus făcut cu boabe cannellini (albe) în locul năutului tradițional, pentru un mod ușor și delicios de a obține un supliment de calciu în dieta ta. Excelent cu cereale integrale sau ca sos cu legume proaspete!

Ingrediente:

1 cană fasole cannellini, clătită
2 căței de usturoi
1 lingură de oțet balsamic
1 lingura tahini
¼ lingură de sare
¼ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
1 lingură de ulei de măsline extra-virgin
1 lămâie, sucuri

Metodă:

Folosind un robot de bucătărie, amestecați toate ingredientele împreună până când acestea se omogenizează, timp de aproximativ 2-3 minute.
Garnisiți humusul de fasole albă cu puțin ulei de măsline și un varf de piper negru proaspăt măcinat înainte de servire.
Rețetă adaptată de la www.greatist.com

 

Notă: Informațiile furnizate aici sunt orientative și nu sunt menite să trateze, să vindece sau să prevină orice afecțiune sau boală. Pentru detalii suplimentare consultați medicul înainte de a utiliza orice supliment alimentar.

Ce este calciul?jamieson-mega-calciu-cu-d3-x-120cpr

https://www.jamieson.ro/produs/jamieson-mega-calciu-cu-d3-caramel-60-cpr-mast/

https://www.jamieson.ro/produs/jamieson-mega-calciu-cu-d3-120-cpr/