Adevărul despre siguranța expunerii la soare

Este plină vară și privești încântată pe fereastra, vezi soarele strălucind și te gândești: „Ce zi minunată să fac o plimbare și să mă bucur de cafeaua mea cu gheață pe terasă”. Fără ezitare, iti apuci rapid sandalele și geanta. „Este abia 10 dimineața, nu am nevoie de protecție solară”, te gandești. Înainte de a ieși pe ușă, te opresti o clipă și te intrebi dacă nu ar trebui să iți iei totuși pălăria. Este puțin mai înnorat decât de obicei, așadar decizi să renunți la ea, fără să îți amintești de riscul la care te expui.
Pentru ca viitoare ta ieșire în aer liber să fie una în siguranță, suntem aici pentru a descoperi câteva dintre miturile comune pe care le-ai auzit despre siguranța soarelui, astfel încât să te poti expune în condiții de siguranță în această vară:
Nu am nevoie de o cremă hidratantă cu SPF
Dermatologii vă vor spune că unul dintre cele mai importante produse de care vei avea nevoie pentru o piele sănătoasă este o crema hidratanta care conține SPF. Asta pentru că, deși nu le putem vedea cu ochiul liber, razele UV atacă în mod constant suprafața pielii noastre. Expunerea la radiații UV poate provoca îmbătrânirea prematură și alte afectiuni, asadar folosind o crema cu SPF, nu numai că oferi pielii TLC-ul necesar pentru a rămâne hidratat, dar te si asiguri că vei avea pielea protejată de soare.
Dacă loțiune mea de soare conține un SPF ridicat, trebuie să o aplic doar o singură dată
Factorul de protecție solară (SPF) îți indică perioada de timp optimă pentru expunere astfel încât să eviți o arsură. Un SPF mai ridicat nu înseamnă că nu trebuie să aplicați din nou. De exemplu, dacă în mod normal, pielea începe să devină roșie în decurs de 10 minute de la expunerea la soare, un SPF 15 înseamnă că te poți bucura de razele soarelui de 15 ori mai mult, deci în jur de 150 de minute. Apoi, trebuie să aplici protecția din nou. De asemenea, este extrem de important să reaplici din nou după transpirație, înot sau dacă vei considera că protecția solară a fost ștearsă.
Bronzul este sigur, numai arsurile solare sunt periculoase
Pielea ta devine bronzată atunci când celulele pielii cunoscute sub numele de melanocite sunt expuse la razele UV care produc melanină, o componentă care determină culoarea pielii. Deși melanina ajută la protejarea pielii de arsuri (de aceea persoanele cu diferite tonuri ale pielii sunt mai mult sau mai puțin predispuse la arsuri solare), un bronz este încă o indicație că razele UV au atins pielea și au cauzat un anumit grad de deteriorare UV – o arsură solară fiind cea mai severă afecțiune. Deși un bronz auriu poate fi considerat un must-have al verii pentru unii dintre noi, amintiți-vă că niciun bronz nu este un bronz sigur.
Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la daunele provocate de soare în zilele reci sau înnorate
Prea innorat pentru a avea nevoie de SPF, nu? Gresit. Doar pentru că nu vedeți soarele, nu înseamnă că razele UVA nu sunt suficient de puternice pentru a ajunge la voi. Puteți suferi arsuri solare și leziuni cauzate de soare, chiar dacă pielea rămâne neprotejată în aceste zile înnorate. Deci, este esențial să nu uiți de pălărie și ochelari de soare și să aplici crema cu SPF chiar și atunci când indicele UV este scăzut.
Vitamina D poate fi totuși absorbită prin protecția solară
Vitamina D este unul dintre substanțele nutritive esențiale pe care organismul le are pentru a ajuta la menținerea oaselor sănătoase și la întărirea sistemului imunitar, dar expunerea la razele UVB ale soarelui este una dintre singurele modalități de obținere a acesteia. Pe de altă parte, în timp ce utilizarea regulată a produselor pentru protecție solară este esențială în prevenirea arsurilor solare și a expunerii nocive la radiații UV, acestea blochează capacitatea corpului nostru de a folosi lumina soarelui pentru a produce vitamina D de care are nevoie. Suplimentarea asigură o protecție continuă împotriva soarelui, eliminând în același timp riscul unei deficiențe a vitaminei D.